Search your favorite song right now

1. Interview met filosoof Arjen Kleinherenbrink

Interview met filosoof Arjen Kleinherenbrink

Marieke Drost sprak tijdens Lowlands met filosoof Arjen Kleinherenbrink

nothing at of , which is


2. Opnieuw leren praten door te zingen

Opnieuw leren praten door te zingen

Weer leren praten na een beroerte door te zingen, dat is wat Melodic Intonation Therapy inhoudt. Rijnland Revalidatie in Rotterdam deed onderzoek naar het effect van deze therapie, die lang niet in het Nederlands beschikbaar was. Verslaggever Francien Yntema sprak erover met taalkundige Ineke van der Meulen.

nothing at of , which is


3. DKVN: Hoe kun je de gevolgen van klimaatopwarming eigenlijk voorspellen?

DKVN: Hoe kun je de gevolgen van klimaatopwarming eigenlijk voorspellen?

Een verhoogd risico op ratten, zika, malaria, overstromingen... Of klimaatopwarming er nu echt de oorzaak van zal is (zoals sommige media of studies beweren) is niet altijd duidelijk. Dat bracht ons op de vraag: hoe kun je als klimaatwetenschapper überhaupt onderzoeken of er iets in de toekomst zal gebeuren? Het weer voor de komende vier dagen voorspellen is vaak al zo’n moeilijk vraagstuk. Hoogleraar Milieusysteemanalyse Rik Leemans staat aan het hoofd van de Environmental Systems Analysis group van de Universiteit Wageningen. Hij is ook zeven jaar voorzitter geweest van het prestigieuze Earth Systems Science Partnership, hét internationale onderzoeks- en adviesplatform over biodiversiteit en klimaatopwarming. Daarnaast was hij ook jaren lid van het Nobelprijswinnende VN-klimaatpanel (IPCC) dat de effecten van klimaatopwarming onderzoekt. We vermoeden kortom de juiste persoon gevonden te hebben.

nothing at of , which is


4. DKVN: Natuurlijk Denken

DKVN: Natuurlijk Denken

In de zomer trekken we massaal de natuur in. We laten de hectiek van alledag achter ons en voelen ons één met de natuur. Dat we als mens onderdeel van de natuur zijn, is een gedachte die aan populariteit wint. We halen ons zelf van een voetstuk en hemelen de natuur op. Want bomen praten met elkaar, chimpansees hebben moraal en van natuurvolkeren kunnen we leren het perspectief bomen, rivieren en stenen in te nemen. Is dit wel zo’n goed idee? Nee, vindt Wybren Verstegen, milieuhistoricus aan de Vrije Universiteit. Hij stelt zelfs dat het gevaarlijk is als natuurbeschermers namens de natuur gaan denken. Hoe zit dat? Karin van den Boogaert vraagt om opheldering.

nothing at of , which is


5. Obekend en onbemind: Autisme op de werkvloer

Obekend en onbemind: Autisme op de werkvloer

Het centrale thema van de Wereld Autisme Dag dit jaar dit jaar is de zoektocht van mensen met autisme naar werk. De VN schat dat over de hele wereld maar liefst 80% van hen geen werk heeft. Hoe zit dit in Nederland? En wat moet er gebeuren om nog meer mensen met autisme aan het werk te krijgen en hen dit werk te laten behouden? We praten er over met klinisch psycholoog Annelies Spek, en met Thijs Timmermans. Thijs heeft het autisme spectrum stoornis en werkt bij het Ministerie van Binnenlandse zaken. Bij hem zit ook Paul Vermeer, de oprichter van het uitzendkantoor Autitalent.

nothing at of , which is


6. DKVN: Waarom de EU belangrijk is

DKVN: Waarom de EU belangrijk is

De EU verkeert in zwaar weer. De Brexit, de migratiecrisis, TTIP, de opmars van populistisch rechts; het gevaar van terrorisme. De ene crisis is nog niet voorbij of de volgende storm lijkt al voor de deur van de Europese Unie te staan. Is het nog denkbaar dat andere landen het Brexit-scenario zouden volgen? Hoe erg zou dat zijn? Hangen nationale politici daadwerkelijk een verkeerd beeld op van de EU? De Kennis van Nu Podcast had de unieke kans om met de man praten die de antwoorden op deze vragen als geen ander kent: Koen Lenaerts, de Voorzitter van het Europese Hof van Justitie! Zou hij eurosceptici kunnen overtuigen van het belang van de Europese Unie?

nothing at of , which is


7. Famelab finalisten

Famelab finalisten

nothing at of , which is


8. Ook jongens hebben baat bij HPV-vaccinatie

Ook jongens hebben baat bij HPV-vaccinatie

Jongens hebben ook baat bij de vaccinatie die meisjes krijgen tegen HPV, blijkt uit Nederlands onderzoek. We spreken erover met onderzoeker biostatistiek van het VUmc Hans Berkhof.

nothing at of , which is


9. The Man Who Knew Infinity - InScience Filmfestival

The Man Who Knew Infinity - InScience Filmfestival

Het Inscience-filmfestival loopt van 4 tot en met 8 november. Een van de van de hoogtepunten van het festival is The Man Who Knew Infinity. In Nederland komt hij pas in 2016 in de zalen, en de enigste andere vertoningen vonden plaats op de de filmfestivals van Toronto en Zurich. Tegelijkertijd heeft de film met Oscar-winnaar Jeremy Irons (Reversal of Fortune, Lion King, The Borgias), Dev Patel (Slumdog Millionaire), Stephen Fry, en Toby Jones een cast om 'U' tegen te zeggen. Gedurende de Eerste Wereldoorlog gebeurt er iets onwaarschijnlijks in Cambridge: een jongeman uit India, Ramanujan, met een buitengewoon talent voor wiskunde wordt toegelaten en laat de universiteit op zijn grondvesten schudden met zijn nieuwe formules. Ramanujan zijn talent lag in het hebben van gigantisch instinctief en intuïtief wiskundig inzicht. Zijn formules als de supersnaartheorie en getaltheorie waren revolutionair binnen de natuurkunde en wiskunde. Deze ingrijpende historische film over hoge wetenschap en de tragische gevolgen van racisme in die tijd toont de gave en onzekerheid van deze genie.

nothing at of , which is


10. Plastic in de diepzee

Plastic in de diepzee

Veel metalen die we nodig hebben voor mobieltjes, windmolens of elektrische auto's raken op, of zijn steeds moeilijker verkrijgbaar. Daarom verkennen veel bedrijven of het mogelijk is om metalen uit de diepzee te mijnen. Maar welke impact heeft diepzeemijnbouw op het leven in de oceaan? Verslaggever Anne Martens mocht mee op expeditie op het onderzoeksschip Pelagia en doet verslag van een van de ‘side-experimenten’. Geoloog Furu Mienis onderzoekt hoe verschillende metalen en plastics reageren op de omstandigheden in de diepzee.

nothing at of , which is


11. DKVN: Zo werkt aandacht

DKVN: Zo werkt aandacht

Universitair hoofddocent experimentele psychologie Stefan van der Stigchel (Universiteit Utrecht) bracht recentelijk een boek uit met de titel ‘Zo werkt aandacht’. Daarin laat hij aan de hand van sprekende alledaagse voorbeeldjes zien op welke manieren mensen hun aandacht besteden en waar het soms mis gaat. Komen aan bod: buitenspel in het voetbal, auto-ongelukken in het verkeer, de 'magie' achter het goochelen (met filosofisch goochelaar Tilman Andris) en typische (heikele) situaties in de liefde. Niet alleen een must-hear voor aandachtstrekkers, maar ook voor diegenen die er soms met hun hoofd niet bij zijn. Lees: iedereen dus, want altijd aandachtig zijn kan niemand!

nothing at of , which is


12. DKVN: De wetenschap achter bellen en druppels

DKVN: De wetenschap achter bellen en druppels

Waar komen de belletjes in een glas champagne vandaan? En hoe komt het dat de een kleine letter ‘i’ ontstaat als een druppel in het water valt? Bij Michel Versluis, hoogleraar fysische en medische akoestiek aan de Universiteit Twente, is fascinatie voor druppels en bellen uitgegroeid tot een levenswerk. Versluis ontdekte hoe de pistoolgarnaal zijn prooien en vijanden doodschiet, gebruikt imploderende bellen om medicijnen op de juiste plek te krijgen en onderzoekt hoe je druppeltjes in de lucht kunt laten fuseren.

nothing at of , which is


13. FBI overdreef forensische resultaten al jaren

FBI overdreef forensische resultaten al jaren

De Washington Post noemt het een van de grootste forensische schandalen in de geschiedenis van de VS. Volgens de krant zou de Amerikaanse FBI jarenlang de resultaten van forensisch onderzoek hebben overdreven. Tegelijkertijd werden dezelfde resultaten ook bij strafzaken gebruikt en droegen ze er toe bij dat sommige verdachten ter dood veroordeeld werden. Aan de telefoon Richard Eikelenboom. Hij is forensisch onderzoeker en werkzaam in de Verenigde Staten.

nothing at of , which is15. Op zoek naar verborgen teksten

Op zoek naar verborgen teksten

In de Middeleeuwen werden boekbanden verstevigd met de bladzijden uit afgedankte boeken. Boekhistoricus Erik Kwakkel van de universiteit Leiden vermoedt in die banden een schat aan onontdekte teksten. Maar hoe lees je deze teksten zonder de boeken te slopen? Kwakkel nam materiaalkundige Joris Dik van de TU Delft in de arm en maakte röntgenfoto’s van de boeken. Luister hier naar de volledige uitzending van De Kennis Van Nu: http://www.npowetenschap.nl/site/media/De-Kennis-van-Nu---Op-zoek-naar-verborgen-teksten/RBX_NTR_2555024

nothing at of , which is


16. Famelab-finalist: Mirte Bosse

Famelab-finalist: Mirte Bosse

Mirte Bosse is bijna klaar met je PhD-onderzoek bij de Universiteit Wageningen naar het varkensgenoom. Daar keek za naar patronen van variatie bij varkenssoorten over de hele wereld en naar de oorsprong van verschillende soorten varkens. Ook keek ze naar de effecten van inteelt. Aanvankelijk was die kennis vrij fundamenteel. Maar ook de landbouwindustrie heeft interesse. Ze levert namelijk informatie die bruikbaar is voor het optimaliseren van fokprogramma’s. Een ingewikkeld wetenschappelijk concept in drie minuten helder uitleggen. Dat is de uitdaging die tientallen jonge onderzoekers aangaan in de competitie FameLab. Tot aan de finale hebben we elke week Famelab-finalisten te gast. Meer over Famelab: www.npowetenschap.nl/famelab

nothing at of , which is


17. Socioloog Peter Achterberg over vertrouwen in de Wetenschap

Socioloog Peter Achterberg over vertrouwen in de Wetenschap

De maanlanding was nep en van mazelenvaccins word je autistisch. In hoeverre heeft het publiek nog vertrouwen in de wetenschap? Hoogleraar Sociologie aan de Universiteit Tilburg Peter Achterberg heeft het onderzocht en vertelt daar vanavond over in De Kennis van Nu Radio. http://www.npowetenschap.nl/programmas/de-kennis-van-nu/Radio-5/2015/Maart/10-3-2015-wantrouwen-in-de-wetenschap.html

nothing at of , which is


18. Democratie is aangeleerd

Democratie is aangeleerd

Hoe langer iemand leeft in een democratie, hoe meer hij of zij achter een democratische samenleving staat. Dat publiceerden onderzoekers van de Goethe University Frankfurt gisteren in Science. Zij keken naar de politieke voorkeur van een kleine 400.000 mensen uit meer dan 100 landen. Ze concluderen dat mensen die leven in een “nieuwe democratie”, pas na jaren heel langzaam van een democratie gaat houden. Socioloog Peter Achterberg, van de Universiteit Tilburg, gaf gisteren uitleg in onze radio-uitzending.

nothing at of , which is


19. DKVN-podcast: HALLO DAAR!!!! GEEF ONS EENS WAT AANDACHT. NU!!!!!!!!!!!!!

DKVN-podcast: HALLO DAAR!!!! GEEF ONS EENS WAT AANDACHT. NU!!!!!!!!!!!!!

De hoofdletters, de uitroeptekens, de prachtige woorden. Wij van De Kennis Van Nu Podcast weten zeker dat je omwille van deze titel gemakkelijker op dit item hebt geklikt. Jij noemt dat misschien sensatie een wetenschapssite onwaardig. Wij van de wetenschap noemen het liever het pop-out-effect. Net zoals je op een saaie receptie iemand in een smurfenpak sneller ziet staan, schakelen wij op deze manier de rest van de concurrentie lekker uit. We hebben het geleerd van universitair hoofddocent experimentele psychologie Stefan van der Stigchel van de Universiteit Utrecht. In zijn onlangs verschenen boek ‘Zo werkt aandacht’ laat hij ons zien op welke manier we invloeden uit onze omgeving verwerken en welke fouten we daarbij maken. Want laten we wel wezen: auto-ongelukken in het verkeer, betwistingen bij het voetbal, goochelaars die ons steeds weer te slim af zijn, vervelende reclame op ons netvlies, en zelfs spanningen in onze relatie. Het zijn allemaal zaken die gemakkelijk een gevolg kunnen zijn van een te beperkte aandacht. Helaas hebben we slecht nieuws voor u. Volgens de wetenschap is er niet veel dat we hier aan kunnen doen. Gelukkig laat Van Stigchel ons zien hoe we in ons dagelijkse leven met deze tekortkomingen kunnen omgaan. En last but not least licht filosofisch goochelaar Tilman Andris een tipje van de sluier op - hij vertelt hoe hij mensen op het verkeerde been zet.

nothing at of , which is